Un periodista català és expulsat del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc

El Bernat Millet és un fotoperiodista freelance que pretenia realitzar un reportatge fotogràfic sobre el poble saharaui. Per això va viatjar al Marroc i el 7 de febrer de 2017 va agafar un autobús des de la ciutat marroquina de Marrakesh fins a El Aaiún, capital del Sàhara Occidental. La primera nit va dormir a un hotel i, l’endemà, va contactar amb Ahmed Ettanji, president de l’Equip Media (un grup d’activistes-periodistes que intenta documentar els abusos de drets humans que tenen lloc al Sàhara Occidental ocupat per Marroc des de fa 40 anys,) i va anar a casa seva.

Sembla ser que, com tots els estrangers que entren al Sàhara Occidental, va ser seguit per la policia marroquí i, en veure que el periodista català visitava la casa d’un activista saharaui proindependència, la policia va estar vigilant la casa tota la tarda i a la nit.

Quan a les 00:30 del 9 de febrer de 2017, els activistes el volien portar en cotxe a una altra casa més segura, la policia els va interceptar i, a crits, van detenir al Bernat Millet i als quatre activistes de l’Equip Media que l’acompanyaven (Ahmed Ettanji, Brahim Laajil, Mohamed Saleh Zarouali i Bachar Mohamed Hamadi). Fins i tot van acudir dues furgonetes d’antiavalots per practicar la detenció sense resistència. Van fer entrar a crits i empentes a Bernat Millet a una furgoneta policial i el van portar a unes dependències policials.

Allí va ser interrogat durant tres hores i li van fer esborrar fotografies i es van quedar el seu mòbil durant tota l’entrevista. Li van dir que l’Ahmed Ettanji és un separatista, un traidor i una mala persona (Ahmed Ettanji és activista no-violent d’arrel gandhiana). Després, Bernat Millet va ser expulsat fins a Agadir, fora del territori ocupat del Sàhara Occidental. Per altra banda, al cap d’unes hores també van alliberar els activistes saharauis.

El Marroc practica sistemàticament l’expulsió de periodistes del Sàhara Occidental i persegueix amb duresa els periodistes saharauis que intenten explicar el que passa al Sàhara Occidental ocupat. Sembla ser que el que Marroc exposa, que en el territori del Sàhara es compleixen els drets humans i no hi ha cap tipus de vulneració, no deu ser tan veritat si no deixa que els periodistes puguin corroborar-ho o desmentir-ho.

El Sàhara Occidental, hereu d’una mala descolonització per part de la metropoli espanyola, té dret a ser independent del Marroc que els ocupa des de fa 40 anys. Tota la meva solidaritat amb els saharauis i amb el periodista català i la meva indignada denuncia de la vulneració de la llibertat d’expressió i de l’exercici del periodisme lliure en els territori saharaui ocupat pel Marroc.

Aquí es pot veure com detenen a Bernat Millet, a mitja nit, en els carrers de la capital saharaui d’El Aaiún.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *