Un significatiu i greu error de càlcul

Els economistes en cap del Fons Monetari Internacional han admès, en el seu darrer comunicat oficial, que a les anteriors prediccions fetes sobre l’economia mundial, particularment durant els anys 2009 i 2010, havien subestimat “significativament” els efectes negatius que podrien tenir les polítiques de consolidació fiscal sobre l’atur, el consum i, en definitiva, sobre el creixement econòmic dels països afectats per la crisi.

Tota una lliçó d’un que “déu ens agafi confessats”. Perquè el que això vol dir és, simplement, que les despietades polítiques d’austeritat imposades durant els darrers cinc anys des de Brussel•les i que també l’FMI havia considerat com la millor solució per sortir de la crisi, han estat i són un error “significativament” evident. Tal com, si se’m permet, estan fent evident els resultats.

El manament únic de l’economia europea i, per derivació, de l’espanyola, ha estat la submissió de totes les polítiques econòmiques dels països de la Unió al principi de la consolidació fiscal, que, en essència, vol dir que el país no pot gastar més del que ingressi. D’aquí tota la polèmica amb el dèficit fiscal i la derivada de les polítiques de retallades de despeses, sous, ajudes i serveis.

Just això mateix que ara el FMI està dient que ha estat un error de càlcul “significatiu”. Just això mateix del que el senyor Rajoy diu que, per molt dolorós que sigui per ell, no té alternativa. El mateix que defensa i aplica el senyor Bauzá i que és, en resum, una prova més de lo significativament incompetents que son els nostres governants. Una prova més de que la llum és encara molt més lluny del que ens pensàvem perquè,senzillament, anem en sentit contrari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *