Una estafa legalitzada

Quantes vegades hem dit que els mòbils antics aguanten més que els de ara? No és qüestió dels materials, de la sofisticació, ni res d’això. Teniu un mòbil de darrera generació? Pensau que si el tractau bé i no cau en terra durarà molt sense cap problema? És un mite.

Els mòbils, a Espanya tenen el que es diu obsolescència programada. Què vol dir això? Vol dir que un telèfon o altres aparells, com les televisions, està programat per a que en un cert període de temps comenci a funcionar malament. Òbviament amb l’objectiu de que compris un de nou.

És una vergonya. Si jo vaig a una tenda a per un aparell nou vull que sigui pel màxim temps possible. Si ha de ’caducar’ a un cert temps, al manco ho podrien avisar abans de que es compri. Però no, es manté el que consider com una estafa legalitzada a un país que va com boig per augmentar el consum. No són formes.

Hi ha països, com França, on aquestes pràctiques poc ètiques estan prohibides i les empreses no poden vendre aparells amb aquesta ’caducitat’ programada. És a dir, el nostre país té com a una cosa normalitzada que les empreses d’aparells electrònics ens estafin com si res.

Ara que venen eleccions estaria bé que aquest tema entrin, al manco, en els programes electorals. Encara que sigui en el de Podemos. De fet, si ho fiquessin, guanyarien punts entre aquella gent que dubta a qui votar. Jo per exemple, encara no se a qui votaré.

Si no ho volen il•legalitzar, perquè assegura un consum mínim (i més amb la mobildependència que hi ha ara), al manco que per llei les empreses et diguin quin és el temps de vida al màxim nivell que tindrà l’aparell que volem comprar. Així podrem comprar les coses sabent per quant de temps el compram i no veure com aquell aparell que hem tractat a la perfecció es romp tot sol i ens deixa amb cara de beneïts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *