Una vegada més. Lluitem perquè sigui la darrera

Aquesta setmana es debaten al Senat les esmenes a la totalitat dels Pressuposts Generals de l’Estat. Mallorca, una vegada més, torna a ser castigada pel Govern de Mariano Rajoy, que acabarà la legislatura amb el mèrit d’haver-mos deixat a la cua d’inversions de l’Estat.

Sembla que els ciutadans i ciutadanes de Mallorca som de segona. És alarmant comprovar que hem tengut la millor de les temporades turístiques però no tenim unes infraestructures modernitzades i a punt per a rebre a tanta afluència de gent. Això té una causa: l’absència d’inversions de l’Estat aquests 4 anys.

Un altre dels grans problemes -etern problema- de la nostra illa és que les temporades turístiques són cada vegada són més curtes, el que genera greus problemes laborals i socials per milers de treballadors i treballadores.

Els socialistes de Balears hem presentat esmenes als pressuposts de l’estat per valor de 451 milions d’euros. 300 milions en concepte d’inversions estatutàries i la resta per complementar partides ministerials que afecten a la nostra illa, per exemple, la tarifa plana a 30 euros per a vols inter-illes i amb la Península. Quan parlam d’inversions estatutàries parlam d’un dret reconegut al nostre Estatut d’Autonomia de 2007 i que reconeix les mancances històriques d’inversions productives a Balears. Parlam d’inversions estatals per tenir una economia més productiva, unes infraestructures al dia, fer projectes de rehabilitació i posada a punt per modernitzar zones turístiques madures, els nostres passeigs, restauració patrimonial, cultural, camins rurals, innovació i investigació, medi ambient, xarxa viària…En definitiva infraestructures que serveixen per millorar la imatge de Mallorca i que a la vegada suposarien una aposta per l’excel·lència i molts de llocs de feina.

El Grup Parlamentari Popular al Congrés ha votat en contra d’aquestes esmenes. Després s’omplen la boca de que estan disposats a fer un front comú per millorar el finançament de Balears, però només són paraules. Les coses es demostren amb fets i ara tenen una segona oportunitat al Senat per equiparar les inversions que ens arriben a la mitjana estatal. Què votarà el nostre flamant senador autonòmic José Ramón Bauzá?

Moltes esperances no tenim amb els diputats i senadors autonòmics populars quan només han presentat una sola esmena als PGE, cap ni una referida a Mallorca. Un aval en tota regla a la política de finançament del Govern Estatal cap a Balears.

Val la pena recordar que durant aquests quatre anys de tàndem Bauzá-Rajoy, Balears va deixar de rebre 1.300 milions d’euros en inversions estatutàries que haguessin vengut genial per desenvolupar infraestructures culturals, patrimonials, carreteres, transport com el Tren de Llevant, etc. Esperar d’aquest president, ara en el Senat, que hagi de defensar els interessos de Balears, és esperar molt.

Afortunadament, amb el nou Govern presidit per Francina Armengol hi ha motius per l’esperança. El canvi d’estratègia del Govern, que ha passat d’acotar el cap a reivindicar els fòrums i espais d’interlocució i negociació que corresponen, està donant els seus primers fruits: es replantejaran les inversions no executades aquests anys – és fonamental que es prorroguin i ens tornin els 1300 milions d’euros que no han arribat, acudint si és necessari a la via judicial per fer complir la nostra màxima norma què és l’Estatut d’Autonomia-, arribaran els doblers per les depuradores i infraestructures hidràuliques que tant de problemes estan generant, així com per millorar la xarxa viària i per instal·lar els punts de càrrega dels cotxes elèctrics que fa anys que degueren impulsar-se.

Aquest canvi ha de culminar amb en Pedro Sánchez com a president del Govern d’Espanya. Estic convençuda, i després de les eleccions catalanes més, que la solució reformista i federalista, millorarà els nostres problemes derivats de la insularitat, d’un finançament inadequat i dels deutes pendent en inversions productives, obrint nous espais de diàleg més horitzontals que milloraran el nostre estat del benestar, la qualitat de vida de la ciutadania i contribuiran a la recuperació econòmica des de bases més sòlides. Els socialistes ja ho férem al 2007 amb en Francesc Antich i en José Luis Rodríguez Zapatero, aconseguint escalar en el rànquing del finançament vint-i-un punts i ho tornarem fer, amb un Pedro Sánchez sensible a les nostres necessitats.

Un comentari a “Una vegada més. Lluitem perquè sigui la darrera

  1. Molt be Sra. Cano, però els que ja tenim una certa edat recordam perfectament que vostes, els socialistes, han fet la mateixa pol.litica d’espoli de les illes, ara tot es millorar el finançament però quant governen tampoc ens arriba res. Si ara estam així no es sols pel p.p., vostes també han contriuit i no poc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *