Violència (I)

Primer vídeo: un home assegut en el que sembla la sala d’espera d’un hospital, parlant amb una doctora. De sobte, l’home s’aixeca, l’agafa per la bata i, després de sacsejar-la de manera brutal, comença a escridassar-la i a pegar-li galtades i cops de puny. La mateixa sort corr una tercera persona que intenta aturar la pallissa. No coneixem ni la data ni el lloc de l’agressió però, segons afirmen els sindicats mèdics i d’infermeria, és una mostra clara del que pateixen molts de professionals de la sanitat pública.

Segon vídeo, segurament més conegut: un grup de pares que està veient el partit de futbol que juguen els seus fills comencen a barallar-se, segons sembla per una falta o per una decisió arbitral. L’espectacle és lamentable, amb al·lots de dotze o tretze anys observant com els seus progenitors se tupen a les grades i al terreny de joc i amb una dona que crida, amb raó, “vergonya!”. Va passar a Alaró la setmana passada.

Tercer vídeo: una dona entra en el portal de la seva finca i immediatament un home va corrent cap a ella i comença a clavar-li una violenta pallissa. La tira enterra, surt a comprovar que no hi ha testimonis de l’agressió i segueix colpejant-la durant cinc llargs minuts. Finalment, agafa la dona pels cabells, l’arrossega per les escales i la fica dins l’ascensor. Els fets tingueren lloc a Alacant fa just uns mesos.

Només tres exemples de les milers situacions de violència que es donen en una societat moderna i democràtica com la nostra i que prenen la flama per qüestions aparentment intranscendents, com un penal o un fora de joc, o per aspectes estructurals com el masclisme. Tots hem viscut o ens han contat experiències de violència física o verbal: l’agressivitat de molts quan es posen al volant, les reaccions d’aquells que consideren que han passat massa temps a la sala d’espera, els habituals insults al televisor, el nombre creixent de víctimes de violència de gènere… No obstant, i més enllà dels recurrents “quina barbaritat!” o “com pot ser que passin aquestes coses?”, estam immunitzats.

(continuarà)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *