Volem canviar la constitució

Amnistia Internacional, Greenpeace i Intermon-Oxfam han engegat una campanya molt ambiciosa que té per objectiu que els drets humans es converteixin en l’eix central de la Constitució espanyola.

Malgrat no pugui semblar-ho, la Constitució espanyola contempla per una banda drets fonamentals, emparats per la justícia, i uns denominats “principis rectors”, que recullen altres drets, que no ho estan directament i que, a més, estan limitats. Això ha empès a aquestes organitzacions a demanar una reforma que protegeixi tots els drets per igual, sense classes ni jerarquies, per a totes les persones i garantint el seu finançament.

La proposta suposa reformar l’article 53, per tal de contribuir una vida digna, especialment per a les persones més vulnerables. La Constitució espanyola, aprovada el 1978, necessita una actualització que respongui a les necessitats actuals i futures.

Avui dia es fa palesa la necessitat de protegir el medi ambient, de la mateixa manera que és imprescindible garantir el dret a l’habitatge i a la salut, incorporant una renda bàsica que asseguri uns ingressos mínims.

També es fa necessària la transparència, accés a la informació i participació democràtica per al conjunt de la ciutadania. Per altra banda, és important incorporar obligacions per avançar en la realització dels drets humans més enllà de les nostres fronteres, com l’obligació internacional de cooperar per al desenvolupament amb altres països, l’obligació de respectar els drets humans per part de les empreses i de garantir el compliment de les obligacions sobre transferència d’armes.

Aquestes organitzacions, que estan recollint firmes a través d’internet, saben que pot ser un camí molt llarg, però que la raó està de la seva part.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *