Xerrem de l’estat federal

Darrerament he escoltat moltes vegades que la solució és un model federal. Sobretot el PSC reclama aquesta solució des de fa temps, però que han dit del seu model federal, que és per ells tenir un model federal?

 

Aquesta actitud em crema per dins, per que és la estratègia del bipartidisme de buidar de contingut les paraules i les persones. Tal com va passar amb en Nelson Mandela, no és recordat per aquell guerriller que després d’estar a la presó guanyà les eleccions amb el Partit Comunista de Sud-àfrica. Sinó aquell que possibilitar guanyar la copa del Món. Per tant que és per ells aquest model?

 

Durant els debats de el periscopi se’m va demanar quina diferència hi ha entre el model federal que proposa el PSOE i quin és el de Esquerra Unida. Crec que després de llegir i reflexionar durant els darrers mesos he trobat la diferència. Uns crec que pretenen donar voltes al terme federal i tractar de canviar-ho tot sense canviar res i guanyar crèdit. En canvi nosaltres creiem en un estat federal basat en la pluralitat nacional de l’estat espanyol, on el dret a decidir ha d’esser l’eix d’aquest model, és a dir quan es constitueixin els estats federals aquets hauran de decidir mitjançant un referèndum si volen federar-se o si volen la independència.

 

Així com el model republicà, el meu model federal ideal ha d’esser republicà i on és permeti una participació més directa de la ciutadania sobre el seu estat o la federació, a demés de un model econòmic que beneficií a la majoria social, defensi el medi ambient i refugi de les imposicions.

 

Per tant m’agradaria que el PSOE faci públic quin model federal volen. Ja que Izquierda Unida/Esquerra Unida ho farà en els pròxims mesos i on estem en ple debat sobre el model federal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *